Fleksibilitet og frihed. Disse to ord danner rammen om en af de helt store trends i danskernes arbejdsliv anno 2023. Lysten til at være herre i eget arbejdsliv ses især i antallet af freelancere blandt akademikere i Danmark, som på kun otte år er steget med hele 60 procent ifølge IT-Branchen, og denne tendens forudses kun at stige.
Christian og Alexander er begge under 30 år, og de har begge valgt at starte deres karrierer ud som freelancekonsulenter. Selvom at omgangskredsen kan se, at Christian og Alexander stortrives med deres nye titel på CV’et, så mærker de en tøven, når de spørger deres venner, hvorfor de ikke selv springer ud som freelancekonsulent.
“Jeg tror, at andre unge tænker, at der er en stor risiko ved det at være freelancekonsulent … Det er i hvert fald dét, jeg oplever, når jeg snakker om det med mine venner. Så siger de; ”Ej, hvad så om et halvt år, når din kontrakt udløber. Så står du der,” siger Christian Løfberg Stilling-Petersen i vores interview omkring det at være freelance juniorkonsulent.
Som freelancekonsulent arbejder man i tidsbegrænsede stillinger, som oftest varer alt fra tre måneder og op til et år. Herudover er en del af freelancetilværelsen også, at man selv skal stå for opsparing til pension og ferie, momsafregning og penge til skat. Disse betingelser kan synes store og uoverskuelige, og det er også de aspekter, som runger i samtalerne med vennerne, når emnet falder på dét at være selvstændig.
“Altså jeg har endnu ikke prøvet at stå uden kunder … Hvis jeg går en måned eller to måneder for den sags skyld uden lige at have en kunde, så klarer jeg den nok. Jeg prøver hver gang at forklare, at så stor er den risiko så heller ikke, og hvis man bare disponerer sin økonomi ordentligt, så klarer man det fint,” forklarer Christian Løfberg Stilling-Petersen, som hertil understreger, at det netop er derfor, at man har et par freelancekonsulenthuse i ryggen, da de gør en stor indsats for at have opgaver klar til dig, når din opgave er ved at være slut.
Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle med min karriere
Christian Løfberg Stilling-Petersen er 28 år gammel og kommer fra Københavnsområdet. Efter gymnasiet og et par sabbatår valgte Christian at gå ingeniørvejen og tog en diplomingeniøruddannelse fra DTU som Global Business Engineer, men efter ingeniørhuen var blevet sat på Christians krøller, så befandt han sig ved en vejspærring. Hvilket job var lige ham? Og hvordan skulle hans arbejdsliv se ud?
“Jeg var sindssyg meget i tvivl og sendte nogle ansøgninger ud og var sådan ‘er det overhovedet dét, jeg har lyst til?’” forklarer Christian og uddyber:
“Jeg begyndte at sende en masse ansøgninger ud, og sparrede så lidt med min onkel, som er inden for konsulentbranchen.. Han var sådan lidt; “hvorfor sender du ikke bare dit cv ind, og så kan det være, at der dukker et eller andet op”. Så prøvede jeg at kigge lidt på, hvad det egentlig kræver at være konsulent. Så så jeg, at det var noget med at komme ud på en masse forskellige opgaver, prøve en masse forskellige ting af, og det var da en meget fed måde at starte arbejdslivet på netop fordi, at man kan prøve en masse forskellige ting og kan få en masse ting på CV’et” forklarer Christian. Hans onkel foreslog derfor, at Christian skulle tage kontakt til konsulenthuset ChangeGroup, hvor han kunne få en snak omkring dét at starte op som selvstændig konsulent, og hvilke muligheder man har, når man er helt ny i konsulentfaget.
Christian blev hurtigt kontaktet af ChangeGroup, og før han fik set sig om, sad han ude ved sin første kunde og udførte sit allerførste freelancekonsulentjob som juniorkonsulent. Jobbet var som projektassistent, hvor han skulle afhjælpe en afdeling med projektkoordinering.
“Da jeg startede ved det første job, så arbejdede jeg kun tre dage om ugen, hvilket var mega fedt. Det var så rart at arbejde få dage om ugen og stadig få en rigtig fin løn ind. Så havde jeg pludselig fire fridage på en uge, hvor jeg kunne gøre lige, hvad jeg havde lyst til, og det var en dejlig stille og rolig start på voksenlivet eller arbejdslivet, kan man sige” fortæller Christian, som i dag sidder som scrum master hos Novo Nordisk.
En militærprofil er en konsulentprofil
En anden af ChangeGroups juniorkonsulenter er Alexander Løve Bjergfelt. Alexander er 29 år, han kommer fra Kongens Lyngby og så har han en uddannelse inden for innovation og entrepreneurship. I dag arbejder han som han som projektassistent hos Lejerbo, hvor han er med til at understøtte projektets leder i at holde styr på deadlines og leverancer.
“Det hele startede med, at jeg begyndte med at få smag for projektledelse under min uddannelse her for et års tid siden, hvor jeg arbejdede på DTU sammen med Novo Nordisk … Før dét havde jeg ikke rigtig tænkt over projektledelse … Det var egentlig dét, der fik mig til at tænke, at det godt kunne være en form for vej for mig, når jeg var færdig. Men jeg har ingen baggrund i det her overhovedet, men er hoppet i med begge ben”, siger juniorkonsulenten.
Før Alexander satte sig på studiebænken, var hans hverdag præget af alt andet end foredrag og lektier. I stedet bestod hans hverdag af mudder, uniform og teamarbejde under hårdt pres. Men selvom uniformen er lagt i skuffen, så er militærets disciplin og struktur elementer, som han har taget direkte med sig over i rollen som projektassistent.
“Mange af de ting jeg har lært i Forsvaret, har jeg kunne bruge nu. Hele den der struktur, styring og at kunne følge op på folk, det er noget, som ligger helt naturligt til mig”, forklarer han, og fortæller hertil at han arbejder imod en dag at tage projektleder-hatten på.
Det fleksible arbejdsliv betyder meget
Hvis man spørger Christian og Alexander, hvad der har den allerstørste betydning for dem i arbejdslivet, så er ordet ‘frihed’ det første, som kommer ud over deres læber. Og ordets betydning har flere facetter, når man spørger dem ind til, hvad frihed er for dem:
“Den her frihed, det betyder virkelig meget for mig. Jeg synes, at det er sindssyg rart, at jeg ikke skal, eller jeg skal selvfølgelig tænke på, at jeg skal have en indtægt, men jeg kan også lige så godt tænke på, at om et halvt år, der kunne jeg godt tænke mig at rejse til Mexico eller rejse jorden rundt, og så bliver min kontrakt bare sat i bero, og så kan jeg køre videre i systemet, når jeg kommer hjem. Det synes jeg, er en sindssyg rar følelse at have, og at du ikke rigtig skylder en arbejdsgiver noget. Du skal selvfølgelig fuldføre dit job, når du kommer ud til kunden, men du er der kun i en vis periode, og så er du væk,” forklarer Christian, og det er Alexander enig i:
“Nu smutter jeg til Sverige her om to uger på skiferie, og jeg har lovet, at jeg også kan lave lidt arbejde om aftenen. På den måde er det superfedt, at man ikke behøver at være fuldstændig fastlåst, men alligevel kan bidrage,” understreger Alexander.
Næst efter frihed, så er udvikling og læring vigtige elementer i deres arbejdsliv, og det mener de, er generelt for deres generation. Hvis man ikke udvikler sig, så vil man søge videre til et andet job, og det er netop derfor, at freelancekonsulentbranchen har vist sig at understøtte deres krav til arbejdslivet på en ret unik måde.
“Jeg tror, at man lærer så meget mere, end hvis man bare sidder på en ”normal” arbejdsplads, fordi det hele tiden er forskellige afdelinger og forskellige virksomheder, og du kan hele tiden tage noget med fra en virksomhed til en anden og fra afdeling til afdeling,” fortæller Christian.
“Det er en positiv ting at komme lidt forskellige steder hen. På den måde kommer man også ud og møder mange forskellige mennesker med mange forskellige kompetencer … Du får et kæmpe netværk, og du bliver hele tiden klogere på et eller andet,” tilkendegiver Alexander.
Frihed og udvikling er de to aspekter, som fylder allermest i de to unges bevidsthed, når det kommer til at opnå arbejdsglæde og trivsel i arbejdslivet, og det har de begge fundet i freelancetilværelsen. Og nå jo – så er der også lige dét med konsulentlønnen.
“Hele det her frihedsaspekt og den her stejle læringskurve, det er de to ting, der er virkelig tiltalende. Så kan vi jo også snakke om konsulentlønnen”, siger Alexander og smiler.
“Når jeg snakker med mine kammerater, så får de måske en lønforhøjelse en gang hver anden, tredje, fjerde år, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er en god gulerod at se en forholdsvis hurtig udvikling af ens omsætning modsat normalen”, understreger Christian.
Juniorkonsulenter mangler erfaring – men de kommer med noget andet i stedet
Som juniorkonsulent kommer du med en langt lettere rygsæk end flertallet af de konsulenter, som du kommer til at arbejde sammen med ude i det danske virksomhedslandskab. På trods af det faktum har både Christian og Alexander ingen tvivl om, at man som yngre og mindre erfaren freelancer stadigvæk kan være en værdifuld medspiller på kundens spillebane.
“Jeg har måske en forestilling om, at vi kommer med lidt mere energi og noget power og måske lidt mere gåpåmod. Vi er lidt ude for rammerne måske. Vi kommer med en lidt anden indstilling om, at vi ikke ‘bare’ skal ud på job og lave et stykke arbejde, men at vi også sindssyg gerne vil lære noget,” forklarer Christian.
“Jeg fornemmer, at meget af projektlederverdenen er meget firkantet på nogle områder, og har svært ved at følge med de nye tendenser. Det er jo klart et plus, at man kan komme med noget ny viden. Jeg kan også godt fornemme, at det godt kan præge min ældre, erfarne projektleder, at jeg kan komme med nogle helt nye ting fra min uddannelse og baggrund. Det overrasker ham selvfølgelig. Positivt,” siger Alexander og griner.
Som konsulent er dit CV din gyldne indgangsbillet til de mest eftertragtede freelanceopgaver, og her lyser især certificeringsoverskriften op på A4-siden, som neon på en københavnertagryg. Certificeringer inden for projektledelse, change management og bæredygtighed er især populære i konsulentbranchen.
“Det er jo lidt en certificeringsjagt i den her verden. Hvis ikke du har alle de her certificeringer, så er det svært. Det var svært for mig i starten, fordi der stod jo intet,” forklarer Alexander, som også er begyndt at se ind i, hvilke certificeringer, som skal pryde hans CV i den nærmeste fremtid.
Juniorkonsulenter mangler et fagligt og socialt fællesskab
Både Christian og Alexander har et stort ønske om at skabe et freelancefællesskab, som kan hjælpe med sparring omkring at være selvstændig konsulent. Derfor har de for nyligt oprettet et netværk for potentielle juniorkonsulenter, som enten ønsker at finde information omkring det at gå freelance eller som allerede er selvstændig konsulent, men som ønsker at sparre med andre nyudklækkede freelancekonsulenter. Netværket vil gå under navnet Juniorkonsulent-netværket, og her vil de skabe et fællesskab med fokus på inspiration, udvikling, sparring og sociale relationer.
“Som juniorkonsulent sidder du med nogle andre udfordringer end de mere erfarne konsulenter, og du er samtidigt et meget andet sted i dit liv. Jeg har flere gange tænkt, at der mangler et sted, hvor vi juniorkonsulenter kan sparre med hinanden, og at vi samtidigt mangler et sted, som kan føles som en form for base i ens freelanceliv”, forklarer Christian Stilling.
Uanset om du ønsker at blive en del af netværket eller om du går med tankerne om at starte ud som freelancekonsulent, så vil Christian og Alexander gerne give et råd med på vejen.
“Prøv at se, om det ikke kan være noget for dig. Det en sindssyg god måde at få erfaring på og få nogle kompetencer på sit cv og få noget med i bagagen. Det kan godt være, at det ikke er dig, men så ved du jo det. Kast dig ud i det. Og det sidste – lad være med at tage en opgave, som du kun vil halvt eller ikke vil overhovedet. Så dræner du bare dig selv, og det er jo ikke dét, man skal ud i,” understreger Christian Løfberg Stilling-Petersen.
“Jeg vil klart sige, at et godt råd er ikke at tænke så meget over det. Igen, det er også en fordel ved at være ung. Man har stadig nogle muligheder til at fucke op, og du er ikke bundet … Og så kom i kontakt med sådan nogle som ChangeGroup og så bare søg det. Hvis ikke man ved, hvad man skal, så kan man få rigtig mange gode ideer og blive inspireret af at være i den her branche, fordi du kommer så mange forskellige steder hen. Det kan jo også målrette en i sidste ende, hvis ikke man har lyst til at være freelance. Det er også en måde at gøre det på”, siger Alexander Bjergfelt og siger afslutningsvist, at hvis man er i tvivl, så kan man også komme til Juniorkonsulent-netværkets åbent hus-aftener, hvor vi snakker omkring dét at gå freelance i fællesskab.
LÆS OGSÅ: Fremtidens sundhedshedsvæsen skal fortsat udvikles sammen med ChangeGroup